top of page

OVER ONS

In 2008 ontdekten wij de enorme schoonheid en mogelijkheden van Hongarije en zijn gastvrije bevolking.

Bovenstaand huis is ons "home" in Hongarije, dat we in een tamelijk basic staat in 2008 kochten van Janos Papp. Inmiddels is het, na een aantal jaren van klussen zo'n comfortabel thuis geworden dat we twee verschillende levens leiden.. een Nederlands en een Hongaars.

 

Met Pasen (in de sneeuw:-) kochten we deze Tanya (boerderij) in Tolna.

De boerderij was tot dan in gebruik geweest en eigenlijk niet meer dan oude vieze stallen  een huis vol rommel en een erf vol met modder en stront.  Maar wel met een relatief goede fundering en een recht/waterdicht dak. En nog niet verpest door de Hongaarse interpretatie van "vooruitgang". Een buitenkans, we konden alles zelf bepalen, want alles moest nog worden aangelegd, electra, waterleidingen, een keuken, een badkamer. Het was er gewoon niet. Ja de plee, die was er wel. Buiten, achter het huis..een hok met een houten doos met een gat erin, lozen op moeder aarde..

 

De weg van de doorgaande hoofdweg naar het dorp maakte de eerste keer een enorme indruk op ons.  Eigenlijk doet hij dat nog steeds. 

Eenmaal aangekomen in het dorp, beseften we dat dit een van de mooiste dorpen was die we tot dan in Hongarije hadden gezien;  ruim, prachtig in de vallei gelegen kun je  de vroegere rijkdom zien aan de grootte van de boerderijen. 

 

Nu inmiddels vele jaren later, kijken we terug op vele heerlijke vakanties van hard werken, ontberingen en plezier. Ons huis met gastenverblijf is af. We hebben veel materiaal hergebruikt, waardoor er een verrassend efect is ontstaan tussen oud en nieuw. De muur rond de zwemvijver is opgebouwd, en een speciale attractie; het zwembad is gegraven en de boom- en wijngaarden geven ons meer fruit (en wijn) dan we aan kunnen. 

In de loop van de tijd hebben we een aantal wijnhuisjes verworven met de potentie van geweldig vakantieverblijf op enige afstand van het dorpscentrum, -maar niet té ver-, die nog wel enige upgrading behoeven. Stuk voor stuk geselecteerd vanwege hun prachtige locatie.

De vrouwennamen die we ze gaven komen voort uit de gewoonte van de Hongaarse wet om bij alle officieële handelingen niet in eerste instantie je paspoort te vragen, maar overal altijd je moeders meisjesnaam voluit te moeten vermelden . (ga maar s een simkaart kopen of een auto huren;-))   De namen die wij hebben gekozen zijn van onze dierbare  vrouwen.

 

We zijn van deze plek gaan houden en niet alleen van de plek, ook van de mensen in het dorp die we door de jaren heen hebben leren kennen , en die ons intussen volledig hebben geaccepteerd in hun wereld. We werken samen in de wijnvelden,  met het slachten van de varkens en helpen elkaar waar nodig.  Inmiddels kunnen we een boek schrijven over dingen die we beleefd hebben. Voor ons is dit ons kleine stukje hemel op aarde.

bottom of page