top of page

OMGEVING

Wat is er zoal te doen?

Ons dorp ligt precies tussen de grote steden Budapest en Pecs in, twee zeer bezienswaardige plaatsen,

cultureel hoogwaardig met vele musea, theaters, muziek en goede horeca . De rit ernaartoe duurt ongeveer 1,5 uur

afhankelijk van of je de gloednieuwe (vrijwel lege) tolwegen neemt of de pittoreske B wegen..Een andere leuke optie is de trein pakken.

Rustzoekers en de natuurgenieters komen in ons dorp volledig aan hun trekken. Je treft hier een heuvelachtig en lommerrijk gebied met visrijke meertjes en een grote verscheidenheid aan exotische vogels en andere dieren. 

Kijk niet gek op als er een ree 's morgens vroeg over het terrein loopt te slenteren, of een vos 's avonds nieuwgierig komt koekeloeren.

Een waar paradijs voor wandelaars, hardlopers, mountainbikers, vogelaars, vissers, en,  last but not least                  .

De talrijke onverharde wegen garanderen  spannende routes door allerlei dorpjes met spectaculaire uitzichten, urenlange tochten zonder veel mensen tegen te komen.

Het gebied is het middelpunt van talrijke wijnroutes die door verschillende provincies heenlopen. Vele kleine wijnhuizen houden regelmatig proeverijen. Aanraders in deze: de provinciehoofdstad Szekzard is vergeven van kleine,  maar fijne wijnhuizen, zoals bv. Sárosdi, enkele hele grote : BODRI/TAKLER die hun wijnhuis tot ware attracties hebben gemaakt met voor Hongarije bovengemiddelde restaurants en -ambiance. In September bovendien het geweldige Wijnfestival van Szekzard, opgeluisterd met culinaire stands en heel veel geweldige live acts.  Het zomerseizoen kent verschillende geweldige muziekfestivals als Gastroblues in Paks en het Technofestival van Ozora, beide op geringe afstand van ons dorp. En wat te denken van Sziget in Budapest en balatonsound in Siofok!

Paardrijden kan ook. In het dorp worden lessen gegeven door een engels sprekende instructrice. Paarden zijn te huur als je kunt aantonen er mee te kunnen omgaan.

Na de inspanningen is het goed toeven in de moderne spa van Tamási , een kleine 20 minuten van ons dorp, nieuw gebouwd in 2012, voorzien van alle mogelijkheden van een hedendaags wellnesscentrum. Warme- , koude-, binnen- en buitenbaden, massage etc.  

Op donderdag is er de boerenmarkt in Tamási,waar veel streekproducten, huishoudelijke benodigdheden, kleding etc. te koop zijn.

De andere kant op, in Cece zijn dagelijks tientallen stalletjes met de heerlijkste lokale specialiteiten van ingelegde groenten, paprikapoeders in allerlei gradaties, gerookte spekken, worsten, knoflook en grote meloenen tot kolen en aardappelen.

De traditionele stoofpot (Pörkölt) en vissoep wordt in een ketel boven het vuur gemaakt. Hongaren maken overal Pörkölt van , net als Pálinka trouwens. Probeer het,  de kookspullen (ketel en driepoot) horen bij het gehuurde..

Het gigantische Balatonmeer ligt op 40 km afstand. Je treft daar alles wat je van een toeristische plaats kunt verwachten 

bottom of page